LEJYONER ( KLİMA ) HASTALIĞI NEDİR BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Etiler Memorial Polikliniği KBB Bölümünden Uz. Dr. Atilla Şengör, doğrudan klima esintisine maruz kalanlarda, zatürre ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonları görülebileceğini belirterek, çeşitli bakterilerin barındığı klimaların filtrelerinin ise 23 ayda bir temizlenmesi gerektiğini belirtti.
Şengör, yaptığı yazılı açıklamada, klimaların neden olduğu KBB hastalıkları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için üretilen klimaların, uygunsuz şekilde kullanıldığında bazı sağlık problemlerine yol açabileceklerine dikkat çeken Şengör, “Klimanın hava üfleme kanatlarının, üzerimize doğrudan yönlendirilmemesi gerekir. Klima rüzgarının karşısında bulunmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süreli ve doğrudan klima esintisine maruz kalanlarda, zatürree ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonları görülebilir” dedi.
Bu hastalıklara neden olan bakterilerin klimaların filtrelerinde bulunabileceklerini belirten Şengör, ayrıca alerjik nezlesi olan hastaların şikayetlerinin sebebinin de bu filtrelerde bulunabilecek bazı akar tipleri, küf mantarları olabileceğini ifade etti.
Klimaların iç ünitelerinde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerektiğini kaydeden Şengör, klimaların ev ve bazı kullanım alanlarında ilkbahar ve sonbahar aylarında yılda 2 defa olmak üzere, ofis ve işyerleri gibi kalabalık ortamlarda ise 3 ayda bir filtrelerin temizlenmesi veya değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Lejyoner Hastalığı nedir:
Lejyoner hastalığı, bakterinin neden olduğu bir Akciğer enfeksiyonudur. Tıp dilinde Legionella pneumophila olarak adlandırılır. Lejyoner hastalığının başlıca sebebi klima olduğunda klima hastalığı olarak ta tanınır. Halk arasında ‘zatürre” olarak bilinen bu hastalığa neden olan bakteri ilk olarak 1976 yılında Philadelphia’da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilmiştir. Bu nedenle enfeksiyon, salgından etkilenenlerin anısına Lejyoner hastalığı olarak ve keşfedilen yeni bakteri de Legionella pneumophila olarak adlandırılmıştır.
Lejyoner hastalığı belirtileri:
Lejyoner hastalığı genellikle hafif bir baş ağrısı ve kırgınlık hissiyle başlar ve bir günden daha az bir süre sonra hızla artan ateş ortaya çıkar. 24 ile 48 saat içerisinde ateş bu hastalıktan etkilenen şahısların yaklaşık yarısında 40 dereceye çıkar. Birçoğunda titremeli üşüme nöbetleri görülür.
Hafif ve kuru bir öksürük genellikle ilk başlarda görülür ve birkaç gün içerisinde gittikçe kötüleşir. Öksürükle balgam da görülebilir. Bu türden insanların yaklaşık yüzde 20′si kanlı balgam çıkararak
öksürürler. Diğer ortak belirtiler nefesin daralması, göğüste ağrı ve kas ağrısıdır. Bu hastalığa yakalananların yaklaşık dörtte birinde bulantı ve kusma, ishal ve karın ağrısı da dahil olmak üzere bağırsak ve mide ile ilgili belirtiler de görülür. Ateş kaybolduktan sonra birkaç gün süreyle akciğerler kan veya su toplamış vaziyetlerini sürdürürler.
Lejyoner Hastalığı Risk Faktörleri:
Klimalı ortamda bulunmak başlıca sebeptir. En önemli risk faktörleri, kişinin solunum yolu direncini veya genel vücut direncini zayıflatan etkilerdir. Bunlar: 50 yaşın üzerinde olmak, sigara tiryakiliği, alkol bağımlılığı, bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle baskılanmış olması (organ nakli, uzun süreli kortizon tedavisi, kanser tedavisi), kişinin kronik bir akciğer hastalığının olmasıdır. Sudaki bakterinin akciğerlere ulaşabilmesi için iki temel mekanizma ileri sürülmektedir.
Lejyoner Hastalığı Tedavisi:
Lejyoner hastalığı hastanede yatmayı gerektirecek kadar ciddi bir akciğer iltihaplanmasına neden olacak şekilde oldukça tehlikeli ve öldürücü bir hastalıktır. Bu türden insanların birçoğunun iyileşmesine rağmen hastanede yatan şahısların bazıları olayların yaklaşık yüzde 15′inde öldürücü olacak şekilde solunum yetersizliğinden rahatsız olmuştur.
Hastanede yatmak gerekli olabilir. Ayrıca yüksek ateş nedeniyle vücutta sıvı kaybı olduğundan dolayı damarlardan sıvı verilmesi de gerekli olabilir. Ayrıca destekleyici oksijene de gereksinim duyabilirsiniz. İlaç tedavisi olarak çeşitli antibiyotikler kullanılır
|